weather.ir is down
 



برگزاری نخستین جلسه شورای راهبردی مدیریت جامع آبخیز

تاریخ انتشار : 1403/05/27 - ساعت انتشار: ٠٩:٠٥ - گروه خبری : اخبار استان

نخستین جلسه شورای راهبردی مدیریت جامع آبخیز امروز – چهارشنبه - بیست و چهارم مرداد با حضور دکتر وحید سرپرست سازمان منابع طبیعی کشور، مدیران حوزه معاونت آبخیزداری و جمعی از اساتید دانشگاه، موسسه تحقیقات جنگل و مرتع و پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری در محل سازمان منابع طبیعی برگزار شد.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، دکتر وحید در این نشست  گفت: همفکری و هم افزایی بخش اجرا، سیاستگذاری و دانشگاه در پیشبرد اهداف منابع طبیعی بسیار مفید است و حضور این اعضا از بخش های مختلف پژوهشی و تحقیقاتی می تواند مدیریت پایدار سرزمین را به مسیر درستی رهنمون نماید.
وحید افزود: در برنامه هفتم توسعه به مدیریت جامع آبخیز پرداخته شده است و سازمان برنامه و بودجه نیز بطور مستقیم ورود کرده تا توجه جدی به منابع طبیعی و منابع زیستی صورت گیرد.
سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور وجود پنج ناحیه رویشی جنگل، وجود مراتع و بیابان ها را پتانسیل و ظرفیتی قابل توجه در منابع طبیعی برشمرد و افزود: در حوزه های آبخیز همبستگی خوبی با آبخیزنشینان صورت نگرفته و از سوی دیگر تغییرات اقلیمی و اجرای برخی طرح های نامتوازن عمومی و عمرانی در عرصه منابع طبیعی سبب شده امروز در بخش محیط زیست با چالش هایی مواجه شویم.

** مدیریت درست بر منابع طبیعی مستلزم داشتن استراتژی درست است!
وحید همچنین یاد آور شد: امروز در حوزه آبخیز «سیستان» و حوزه آبخیز « ارس » و همچنین  در 25 میلیون هکتار از حوزه آبخیز مرزی  با چالش هایی روبرو هستیم که مدیریت درست این بخش ها مستلزم داشتن استراتژی درست در این حوزه است و مرکز بین المللی مدیریت جامع آبخیز می تواند در این موضوعات نقش آفرینی موثر داشته باشد.
به گفته وحید 240 میلیون هکتار کانون های بحرانی فرسایش بادی در اطراف کشور ما وجود دارد ضمن اینکه 14 میلیون هکتار از کانون های بحرانی بیابان زا نیز مربوط به داخل کشور است و خیزش گردوغبار متراکم از صحرای «قره قوم» ترکمنستان  نه ‌فقط شهرهای استان گلستان بلکه  شرق استان مازندران را در ریزگرد فرومی برد، برای برون رفت از این چالش های زیست محیطی و تخریب سرزمین، بخشی از آن متوجه کنوانسیون های بیابان زدایی و تغییر اقلیم است و بخشی از کانون ها نیز مربوط به داخل کشور است که در قالب مدیریت جامع آبخیز باید به آن پرداخته شود.

** راهی جزء حفاظت از منابع طبیعی نداریم!
دکتر وحید در ادامه سخنان خود در نخستین جلسه شورای راهبردی مدیریت جامع آبخیز خاطر نشان کرد: تخریب سرزمین، بیابان زایی، فرسایش خاک، فرونشست زمین و پایین رفتن سفره های زیرزمینی آب امروز به عنوان چالش های مهم در منابع طبیعی و محیط زیست وجود دارد و در حال گسترش است و ما برای برون رفت از وضعیت موجود راهی به جزء حفظ منابع طبیعی بویژه جنگل ها و مراتع نداریم.
وی حجم بارش های سالانه در کشور را حدود 400 میلیارد متر مکعب برشمرد و افزود: تنها یک چهارم آن یعنی 100 میلیارد مترمکعب قابل دسترسی است و حدود 300 میلیارد متر مکعب آن با تبخیرو غیره  از دسترس ما خارج می شود.
وحید در ادامه تصریح کرد: یک بعد مهم مدیریت جامع آبخیز انسجام بخشی است و مرکز بین المللی مدیریت جامع می تواند راهکارها و تجاربی که در داخل و خارج از کشور وجود دارد را به هم پیوند دهد و به موضوع کاهش تبخیر آب و از دسترس خارج شدن آن کمک نماید.
سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در ادامه پایه و اساس کار در مدیریت جامع آبخیز را آموزش نامبرد و یاد آور شد: تسهیل گری و آموزش از موضوعات مهمی هستند که در تمامی حوزه های سی گانه باید اتفاق بیفتد تا منجر به تغییر رفتار در جلوگیری از تخریب سرزمین شود.

** شورای راهبردی، بازوی توانمند مرکز بین المللی مدیریت جامع آبخیز است
دکتر حمید نوری رییس مرکز بین المللی مدیریت جامع آبخیز و منابع زیستی در مناطق خشک و نیمه خشک،  شورای راهبردی را بازوی توانمند مرکز بین المللی مدیریت جامع آبخیز برشمرد واعلام کرد: این شورا نیازمند همکاری و هماهنگی بین دستگاهها و نهاد هایی است که نقش بین المللی ایفا می کنند و توجه به موضوع تغییر اقلیم، تنوع زیستی و بیابان زایی نیازمند مشارکت و هم افزایی این دستگاه هاست.
دکتر نوری که بصورت آنلاین پاورپوینت خود را برای حاضرین این نشست و خارج از نشست ارائه می کرد، به تفاهم نامه همکاری مرکز بین المللی مدیریت جامع آبخیز با دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران اشاره کرد و افزود: بر اساس این تفاهم نامه اولین پارک تغییر اقلیم یونسکو در ایران احداث شد ه است.
نوری در ادامه ارائه مطلب با بیان اینکه دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران به‌عنوان یکی از کمیته‌های تخصصی مرکز در بخش آموزش معرفی شده، بر انجام همکاری‌های مشترک در زمینه پژوهش‌های  کاربردی، همایش‌های علمی و  پایش و ارزیابی عرصه‌های منابع طبیعی تحت‌تأثیر پدیده تغییر اقلیم به‌ منظور کاهش آسیب‌پذیری و ارتقای سازگاری و تاب‌آوری بخش‌های تحت‌تأثیر تأکید کرد.

**مدیریت جامع حوزه آبخیز مبنای برنامه ریزی پایدار در عرصه های منابع طبیعی قرار گیرد
در ادامه نخستین جلسه شورای راهبردی مدیریت جامع آبخیز، دکتر حسن احمدی رئیس گروه علوم کشاورزی فرهنگستان، توجه به مدیریت جامع حوزه آبخیز را مبنای برنامه ریزی پایدار درعرصه های منابع طبیعی نامبرد و بر ضرورت و تقویت ملی و بین المللی و همچنین بهره گیری از تجارب و ظرفیت های قابل توجه ای که در کشور وجود دارد تاکید کرد.
این استاد دانشگاه ضمن استقبال از اقدامات انجام شده در احداث پارک تغییر اقلیم در منطقه طالقان بر فرآیند شناسایی و ارزیابی دانش بومی تاکید و استفاده از ظرفیت فرهنگستان علوم را ضروری دانست.
بر اساس این گزارش، در این نشست، روسای کمیته های تخصصی مرتبط با مرکز بین المللی مدیریت جامع آبخیز از دانشگاه گرگان، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه تهران و پژوهشکده  حفاظت خاک  و آبخیزداری و همچنین سایر اعضای شورای راهبردی از وزارت امور خارجه ، یونسکو و سایر اعضای شورای راهبردی برنامه های پیشنهادی خود را در راستای ماموریت های مندرج در متن مصوبات شورای حکام بیان کردند.

 

 

برگزاری نخستین جلسه شورای راهبردی مدیریت جامع آبخیز

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج