برگزاري دوره آموزشي اطفاء حريق در عرصه هاي جنگلي و مرتعي در شهرستان بافق
دوره آموزشي « اطفاء حريق در عرصه هاي جنگلي و مرتعي » با حضور کارشناس ستادی مرتع و بهره برداري اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد، رییس، فرمانده يگان حفاظت و کارشناسان اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بافق، دهیاران و اعضای شوراهای اسلامی روستاهای بافق در محل سالن آيت الله شيخ محمد تقي بافقي فرمانداري بافق برگزار شد.
فرمانده يگان حفاظت اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بافق با اشاره به بی مبالاتی گردشگران و بازدید کنندگان از مناطق ییلاقی و عدم خاموش کردن آتش در طبیعت که منجر به آتش سوزیهای جبران ناپذیری میشود بيان كرد: حریق و آتش سوزی در مزارع و اراضی را باید جدی بگیریم به طوری که ۹0 درصد عامل آتش سوزیها بي احتياطي برخي گردشگران است، رها كردن بطري داراي آب در عرصه هاي طبيعي را بدليل اينكه قطرات آب بالاي بطري چسبيده و مثل ذره بين عمل كرده نيز باعث وقوع آتش مي شود.
حامد عبدلي افزود: آتش زدن پس مانده محصولات کشاورزی نه تنها آفتی برای طبیعت است بلکه سبب وقوع آتش سوزی های گسترده می شود.
عبدلي آتش سوزي در عرصه هاي جنگلي و مرتعي را به سه دسته بوته اي در سطح مراتع، تنه اي در جنگلهاي دست كاشت و تاجي براي تاج پوشش درختان تقسيم بندي كرد.
وي بيشترين مناطق مستعد دچار آتش سوزي در شهرستان بافق را در نيزارها و جنگلهاي دست كاشت ورودي بافق در سطح كم و مراتع روستاي بيدان پنج در سطح زياد كه تاكنون بيش از 90 هكتار از اين مراتع دچار حريق شده است نام برد.
وي برای کنترل و پیشگیری از آتش سوزی در مراتع شهرستان بافق، عمليات اطفاء حريق را شامل پيش آگاهي، كشف و اطلاع رساني از طريق برگزاري جلسات آموزشي و اطلاع رساني به دهياران و شوراها و مردم ذكر كرد.
فرمانده يگان حفاظت، وسايل اطفاء حريق را دمنده، بيل، پترو فاير ( آتش خاموش كن خودرويي) با بارگيري 800 ليتر آب، آتش كوب كه اهالي روستا سر آتش مي زنند تا آتش را خفه كنند. آتش بر، وزش باد را در نظر مي گيرند و با بيل مكانيكي كانال حفر مي كنند تا از گستردگي و نفوذ آتش جلوگيري كنند، برشمرد.
حامد عبدلي با بيان اينكه در برخي عمليات بعد از اطفاء حريق، وزش باد باعث شروع مجدد حريق شده است، افزود: بعد از اطفاء بايستي 24 الي 48 ساعت در منطقه بمانند تا از گسترش حريق جلوگيري كنند.
عبدلي نكاتي را كه در زمان اطفاء حريق بايد رعايت كرد بيان كرد: 1- بيشترين ساعت پيك آتش سوزي از ساعت 12 ظهر الي 6 عصر و بيشترين ماه ها، ماه هاي تير تا شهريور مي باشد.
2-موقع خاموش كردن آتش، بايستي جهت باد را در نظر بگيرند چون خاموش كردن در جهت باد، آتش به سمت فرد مي آيد.
3-در برخي مواقع براي مديريت و كنترل علف هاي هرز و حذف و اضافه كردن برخي گونه ها، اقدام به ايجاد آتش در مراتع مي كنند.
وي مواد قانونی 45، 46 و 47 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع کشور مربوط به جرائم و مجازات هاي آتش سوزي در جنگلها و مراتع را یادآور شد.
فرمانده يگان حفاظت ماده 46 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگلها و مراتع مصوب 1346/05/25 را بيان كرد: هر کس مبادرت به کت زدن یا روشن کردن آتش در تنه درخت جنگلی نماید به حبس تأدیبی از سه ماه تا یک سال و برای هر درخت کهکت یا پی زده و یا در آن آتش روشن کرده باشد به پرداخت جریمه نقدی از یکصد ریال تا یک هزار ریال محکوم خواهد شد.
حامد عبدلي اضافه کرد: طبق تبصره ماده 47 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع کشور، در موقع آتشسوزی در جنگلها کلیه مأمورین دولتی اعم از لشکری و کشوری و شهرداریها که در نزدیکی آن محل باشند موظفند با کلیه وسایل و امکانات موجود در عملیات اطفاء حریق با نیروهای منابع طبیعی همکاری نمایند.
عبدلي با اشاره به كمبود نيروي اين اداره افزود: حفاظت از عرصه هاي منابع طبيعي و مقابله با آتش سوزی تنها با مشاركت جوامع محلي، دهياران و اعضاي شوراي اسلامي روستاها امكان پذير است.
حامد عبدلي از دهياران و اعضاي شوراهاي اسلامي روستاها خواست ضمن شناسايي مناطق مستعد آتش سوزي جهت ايجاد آتش بر، اگر مكاني براي استقرار پايگاه هاي اطفاء حريق در روستاها دارند اين اداره آمادگي دارد تا برخي ادوات اطفاء را در اختيار دهياران و اعضاي شوراهاي اسلامي روستاها پس از درخواست كتبي و تأمين اعتبار قرار دهد.
فرمانده يگان حفاظت اداره منابع طبيعي و آبخيزداري بافق خاطرنشان كرد: مردم طبیعت دوست میتوانند در تماس با شماره رايگان ۱۵۰۴ کد امداد جنگل و مرتع، گزارشها و اخبار خود را در زمینه آتشسوزی عرصههای منابع طبیعی، تخریب و تصرف اراضی ملی، قاچاق گیاهان دارویی، حفر چاه غیر مجاز در اراضی ملی اطلاعرسانی کنند تا از ورود خسارت های جبران ناپذیر به عرصه های مرتعی و جنگلی جلوگیری شود.
در پايان بروشورهاي اطفاء حريق ميان حاضرين توزيع شد.
ارسال به دوست