برگزاري دوره آموزشي احياء و توسعه رويشگاه هاي گياهان دارويي در شهرستان بافق
دوره آموزشي « احياء و توسعه رويشگاه هاي گياهان دارويي » با حضور کارشناس ستادی مرتع و بهره برداري اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد، رییس و کارشناسان اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بافق، دهیاران و اعضای شوراهای اسلامی روستاهای بافق در محل سالن آيت الله شيخ محمد تقي بافقي فرمانداري بافق برگزار شد.
کارشناس ستادی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد با ارائه پاورپوينت، بيان كرد: وسعت مراتع كشور ايران 94 ميليون هكتار است كه 4 ميليون هكتار آن را استان يزد با 60 درصد فراگرفته است و به سه دسته مراتع ضعيف، نيمه متراكم و متراكم تقسيم بندي مي شوند.
محمدرضا احمدي اضافه كرد: در كشور ايران 8 هزار گونه گياهي بوته، درختچه و درخت هست كه 2300 گونه خواص دارويي، خوراكي و صنعتي را دارند. در استان يزد نيز 935 گونه گياهي شناخته شده كه برخي گونه ها فقط منحصر استان يزد بوده از اين مقدار 200 گونه خاصيت دارويي دارند.
احمدي سپس به معرفي برخي گونه هاي گياهان دارويي چون درمنه دشتي، آنغوزه شيرين و تلخ، كما، كاسني، چوبك، قدومه، آويشن، بومادران، تنگرس، سريش، مريم گلي، علف مار، پشمالو، هندوانه ابوجهل، نخود كوهي و فوايد و موارد منع مصرف گياهان دارويي مطالبی ارائه كرد.
وي ضمن اشاره به نقش گونه هاي گياهان دارويي در حفاظت خاك، از مرتعدارن خواست تا در حفظ، توسعه و احیاء اراضی مرتعی کوشا باشند كه حفاظت از منابع طبيعي با مشاركت مرتعداران امكان پذير است.
كارشناس ستادي گياهان دارويي را به سه دسته تقسيم بندي كرد: 1- گياهان در حال انقراض 2- گياهان دارويي مثل پر سیاوشان، سنبل الطیب، زيره سياه، ريشه شيرين بيان و ريشه چوبك كه برداشت آنها ممنوع است.
3- گیاهان مجاز به مشروط:که برداشت آن ها به شرط اخذ مجوز از اداره منابع طبیعی در قالب طرح مرتعداری و صدور گواهی از اداره منابع طبیعی مثل آنغوزه تلخ، آنغوزه شیرین، آويشن،قدومه اشترک،کاکوتی، مریم نخودی، بذر بنه و بذر بادام كوهي می باشد و اقلام مشترک: در اراضی کشاورزی خودشان کاشته و پس از بازدید کارشناسان منابع طبیعی از محل و تنظیم صورتجلسه، مجوز حمل صادر می شود.
محمدرضا احمدي اضافه کرد: بهره برداری از گیاهان دارویی بدون اخذ مجوز از اداره منابع طبیعی ممنوع بوده و بدون گواهي حمل یک نوع قاچاق محصولات فرعی محسوب می شود و برای اخذ مجوز نیاز به طرح مرتعداری می باشد.
احمدي افزود: تهيه طرح مرتعداري به صورت الزامي و به نفع مرتعدار است كه هر چه سريعتر نسبت به تهيه آن اقدام نمايد.
کارشناس ستادی مرتع اداره کل منابع طبیعی استان یزد گفت: برای مراتع دو نوع طرح مرتعداری در نظر گرفته شده، طرح مرتعداری ساده که داخل آن گیاهان دارویی صنعتی نیست و برای مرتعی که دارای پتانسیل زنبورداری، پرورش ماهی، گیاهان دارویی صنعتی و ... می باشد بايستي طرح مرتعداری تلفیقی نوشته شود.
محمدرضا احمدی تصریح کرد: طرح های ساده پرداخت بهره مالکانه دولت را شامل نمی شود اما برای طرح های تلفیقی گیاهان دارویی و صنعتی پس از کسر هزینه ی برداشت، 20 درصد فروش بر اساس قیمت پایه اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد تحت بهره مالکانه دولت مي باشد.
احمدی میزان برداشت گیاهان دارویی صنعتی توسط هر خانوار روستایی را (ضمن حفاظت از عرصه موجود) به صورت بسيار محدود و تنها براي مصارف داخلي نه اینکه قصد جمع آوری و فروش داشته باشد را بلامانع دانسته كه در غیر اینصورت قاچاق محصولات فرعی محسوب می شود.
وي از دهياران و اعضاي شوراهاي اسلامي روستاها خواست با تماس با شماره ۱۵۰۴ کد امداد جنگل و مرتع، گزارشها و اخبار خود را در زمینه آتشسوزی عرصههای منابع طبیعی، تخریب و تصرف اراضی ملی، قاچاق گیاهان دارویی، حفر چاه غیر مجاز در اراضی ملی اطلاعرسانی کنند تا از ورود خسارت های جبران ناپذیر به عرصه های مرتعی و جنگلی جلوگیری شود.
در پایان کارشناس ستادی مرتع و بهره برداري اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد به سئوالات شرکت کنندگان در این دوره آموزشی پاسخ و راهنمایی لازم را ارائه نمود.
ارسال به دوست